Hur man krossar 140 år av historia

Det här är det sorgliga kapitlet om Rangers Football Club.
Glasgows protestantiska stolthet är på randen av kollaps. Hur kunde det bli så här? Den en gång så hyllade David Murray och hans pengar, vad har han ställt till med? Vem betalade för sig och vem gjorde det inte?
I den här grävande dokumentären – gjord av BBC Scotland – får vi reda på hur det gått till och vilka skurkarna är.
Skänk sedan en tanke till de många tusentals Rangersfans som snart kanske inte har en klubb att hålla på. Allt bara för några rika människor ville leka.  Ett tänkbart ämne i dessa dagar då fotbollen översvämmas av äckligt rika människor som vill ha en cool leksak.

Vi som alltid har funnits där, oss säger de sig bry sig om. I beg to differ. I en fotbollsvärld som bara styrs med mammons makt existerar snart inte det som en gång kallades klubbkänsla. Pengarna kommer till slut att ta död på den fotboll och de klubbar vi lärt oss älska eller hata.
Rangers FC från Glasgow, en 140-årig skotsk institution, är på god väg att falla.
Avsätt en timme nån kväll och kolla filmen. Den ger en känsla av obehag. Tänk dig också in i mekanikerkillens värld. Det kan snart vara din tur.


 

2 thoughts on “Hur man krossar 140 år av historia

 1. Såg dokumentären när den sändes och var med och följde diverse twitter-trådar i ämnet. Den ena slutsatsen jag kan dra av filmen och dess handling är: Det verkar vara jäkligt bekvämt att vara involverad i en klubb där pengarna strömmar! Noll insyn, total makt och förträffliga möjligheter till obskyra skattelösningar. En annan slutsats är att man får vad man förtjänar…

  Rangers-supportrarna i filmen säger saker som: “Vi trodde DE hade koll på läget, DE är affärsmän”. En annan nämner “No one could touch us”, en slagdänga de körde med länge och som handlade om hur OTROLIGT mycket mer pengar de hade än både lokala och internationella konkurrenter. Girigheten, viljan till snabb framgång till priset av en osäker framtid har nått sin slutstation, gräsrötterna.

  Fenomenet har funnits med ett tag nu: klubbar/styrelser/supportrar som drömmer och vill bli störst i sandlådan så fort som möjligt. Inga andra sätt att nå dit har funnits (finns?) förutom en ta in en stark ägare som inte drar sig för att spendera sina surt förvärvade rubel/dollar/kameler eller bath. Tanken på att eventuella risker finns med detta har bagatelliserats.

  “Mycket vill ha mer”. Vi fotbollsintresserade är slutkonsumenterna av eventet, tv-produkten och köparna av det som klubbarna/ägarna säljer. Förr sålde de för att överleva/drivas men nu säljer man för att kunna konkurrera och underhålla. Kosta vad det kosta vill om framgång står på tapeten.

  Det finns en känsla av lättja inom toppklubbarna som är ruskigt obehaglig och den har funnits där en tid nu och det är en av anledningarna till att mitt intresse för de stora sammanhangen är borta (eller är det för att LFC inte har råd att konkurrera med de andra stora hundarna? :p ).

  Kommer någon ihåg känslan när tröjsponsringen ekonomiska värde började följas av pressen? ManU 100 miljoner pund för 4 år, Liverpool 80 miljoner för 3år och Tottenham fick gratis Koshermat livet ut.
  CL kvalificering, biljettpriser, spelarlöner, arenabyggen och demoleringen av det hundraåriga supporterskapet blev storklubbarnas spelplan.

  Real Madrid är skuldsatt till nocken, 2 miljarder sek enligt vissa och deras bank efterskänker deras skuld. Reglerna tänjs och de största gör det först av alla idag när det egentligen borde vara småklubbarna som provar nya vägar för att om möjligt kunna spela på samma spelplan som de stora.

  Bollen har börjat, eller snarare fortsatt, rulla och de “nya” klubbarna, ägarna och styrelserna har funnit sina platser. Lite pengar in, mycket mera pengar ut genererar en förhoppning om framgång. Trenden har spridit sig över gränser och inom ligasystemen. UEFA och förbunden har enats om vilka kunder och konsumenter man vill ha. Klubben för inbördes beundran som ska underhålla till varje pris har anlänt och fotbollen som jag växte upp med är som företeelse död.

  Fotnot: Varje gång AIK (styrelser) får storhetsvansinne och ska bli “bäst i Norden” vänder det sig i magen på mig. Vad är det för fel på att förvalta sina inkomster väl, planera för framtiden och fortsätta bygga vidare på den grymma ungdomsverksamhet klubben nu har? Jag ser finska storägare och Percy-kopior i kulisserna och jag gillar inte det jag ser.

 2. Håller med dig i allt du skriver. Tyckte det var en passande dilm att lägga ut i dessa tider då det är både en och annan klubbledare som letar rika oljeshejker som lekkamrater. Jag tycker som du att intresset falnar ganska kraftigt med den ekonomiska dopingen som t ex A Wenger påtalat i snart tio års tid. Då tyckte folk han var negativ, men den ekonomiutbildade professorn visste redan då vad det tog tio år för andra att se.
  Jag är därför på ett sätt glad att min klubb sköts under parollen självförsörjande. In täcker ut. Det ger inga titlar, men ska det få kosta 2 miljarder i förlust för att ta hem Premier League så vette fan alltså. Arsenal grundades 1886 och har ett arv och ansvar att ta hand om. Vi riktiga supportrar kommer inte att lämna oavsett pokaler eller inte. Däremot säger jag inte att det är skit att vinna saker. Det får ju dock inte kosta hur mycket som helst.

  Filmen bör ju även få man Uniteds supportrar att skruva en aning på sig. omsättningen i klubben är bra, men ägarna flyttar skulder i andra bolag inom koncernen och där ingår ManU.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: