lör. sep 21st, 2019

NHL, svenska ligor and all that

Äntligen!
Nu ska det till slut spelas hockey i Madison Square Garden och andra klassiska arenor runt om i NHL. Jag är glad för det eftersom jag  tycker om att titta på hockey från nordamerika. Det är den stora grejen i min mening – att det inte funnits NHL-hockey att titta på.

Att sedan diverse sportjournalister ondgjort sig över att elitserieklubbarna inte varit villiga att spela det ekonomiska riskspelet har varit höstens eviga trätopunkt. Man har hävdat att klubbarna “rånat” publiken på världsstjärnor och man fått skylla sig själva när publiken uteblir. Underförstått är det så att personerna själva känner sig “rånade” när ingen bjöd herrarna och nån enstaka före detta trovärdig dam på gratisfesten. För just journalisterna som skrikit mest är också de som mest av allt skiter fullständigt i om en klubb har ekonomiska svårigheter eller inte.
Har klubben problem – en bra story.
Har klubben stjärnor – en bra story.
Går klubben i konkurs – en bra story.
Får kommunen rädda klubben – en bra story.

Det är deras jobb att skriva bra grejer. Men de behöver inte bry sig i ansvaret. Det ligger helt rätteligen på klubbarna. Men hade vi kunnat krävt amerikanska hockeyjournalister i svenska medier under lockouten? Nej, självklart inte. Man hade önskat så ibland.

Att sedan en del påstår att hockeyallsvenskan är hetare än Elitserien har enligt mig inte ett skit med lockouten att göra. Tror folk på fullaste allvar att intresset och mediahajpen skulle vara lika stor om t ex Djurgården, Leksand, Malmö bytte plats med publika mardrömmar som Växjö, Rögle och Timrå? Nej, tänkte väl det.
Men de har gjort det bra, Allsvenskan, absolut. Men här ska jag döda myten om att publiken föredrar allsvensk hockey före elitseriehockey:

Publiksnitt Allsvenskan:

Djurgården – 6235
Malmö – 5544
Leksand – 4973
Mora – 3588
Södertälje – 3559
Västerås – 3543
Örebro – 3464
Karlskrona – 3011
BIK Karlskoga – 2334
Oskarshamn – 2266
Tingsryd – 2143
Troja – 1931
Almtuna – 1551
Asplöven – 1167
Totalt snitt per den 6 januari 2013 är 3207 åskådare per match.

Publiksnitt Elitserien

Frölunda – 8786
HV71 – 6772
Brynäs – 6406
Linköping – 6240
Färjestad – 6133
Modo – 6030
Luleå – 5197
Skellefteå – 5143
Växjö – 5049
AIK – 4778
Timrå – 4410
Rögle – 4022
Totalt publiksnitt per den 6 januari 2013 är 5742 åskådare per match.

Gör vad ni vill med infon, men den är som den är. Den är hämtad från hockeyförbundet och lär troligen stämma.

Så nu kan vi skippa snacket om att de lockoutade spelarna fyllde hallarna i Allsvenskan för det stämmer inte.
Vi kan även ta bort skämskudden för nu får vi ju svart på vitt var de helst spelar – i sina NHL-klubbar. Att höra spelare som säger :
– Jag vill inget hellre än att spela här, så skäms jag å deras vägnar. OM det hade varit så, OM det varit så hade spelaren spelat här. Men nu lockade pengarna och ett annat lag så då valdes “hemmaklubben” bort. När de helt plötsligt kände att de behövde fylla på de redan stinna kontona gjorde sig både ägare och spelare sig till åtlöje genom sin stönighet över pengar vi vanliga människor inte kommer i närheten av om vi så jobbar i 150 år.

Nej, ni har ingen sympati från mig när ni hävdar att “jag inget hellre vill än…osv”, plus att bloggare och journalister kan sluta hyckla om de egna motiven till deras åsikter. Jag är glad att jag håller på en klubb med en ledning som bryr sig om den och dess tillstånd.

Med det sagt är jag glad att jag äntligen kan vara helt död en morgon för att man sett en kanonmatch med Rangers!

1 thought on “NHL, svenska ligor and all that

 1. Kan det vara så väl??
  Jag KBK – Du Degerfors
  Jag Sjöstad – Du NB87
  Jag West Bromwich – Du Arsenal
  Jag Rangers – Du Rangers??
  Är det såväl att vi slipper fightas om NHL om vilket lag som är det att heja på?
  /Tommy E

Kommentera

Följ mig på Twitter

%d bloggare gillar detta: