sön. sep 15th, 2019

Ska svensk lag gälla överallt?

Mycket starka ord om de i Etipoien fänglsade svenska journalisterna.
En del vill att den svenska regeringen ska göra något. Andra fördömmer Etiopien.
Min fråga är; Varför?

De två har förmodligen hela tiden vetat vad de gett sig in på. Nu gick det åt fanders för dom. Men att vi skulle ge oss in i det här på regeringsnivå är ju helt befängt.
Om vi skulle fängsla en etiopier för något man i Addis Abeba fann orimligt, skulle vi över huvud taget lyssna?
– Svensk lag gäller, skulle det heta.
Nu är det tvärt emot. Nu sitter svenskar fängslade och dömda i Etiopien och hela den svenska journalistkåren tar sig för pannan och hojtar om yttrandefriheten och fan och hans moster. Präktiga svenska kappvändare som ena stunden säger att vi ska hjälpa och respektera länder som – med västvärldens mått mätt – har det sämre än oss, men som i det andra andetaget skriker om att “Sverige måste göra nåt” för att få hem de fängslade svenska journalisterna. Vilken respekt visar vi då mot i det här fallet Etiopien??  Varför ska Sverige ha rätt att tala om hur Etiopien ska sköta sitt?

Vi skäller på Kina för att de skjuter brottslingar. Är det någon som över huvud taget yppat sig om att USA fortfarande gör likadant? Okej, de skjuter inte folk på fotbollsarenor utan sprutar lite snyggt in lite gift eller elektricitet i folk istället. Mycket bättre…eller?

I Ryssland är det så korrup så korrup och Putin fuskar!
I USA däremot är det helt okej att Bushklanen köpt sig till två åttaårsperioder i Vita Huset.

Vad jag vill mena med dessa rader är att vi kanske ska lägga ner moralpaniken i detta land. Ingen vågar snart säga vad de egentligen tycker utan att bli stämplad för att vara det ena och det andra. Istället får vi åsikter som kultur/journalist/politiker finner okej. Ligger snyggt i munnen liksom. Att vi ska säga saker som får oss att verka djupare och svårare än vi är. Att vi ska säga saker som vi tror andra tycker om – oavsett om vi menar det eller inte.

Nu är det väl istället så att svenska diplomater kan försöka få ut svenskarna tidigare än det blir. Om man nu ska lägga resurser på att försöka få ut dömda svenskar ur utländska fängelser. Det sitter säkert en och annan knarkkurir i Thailand som också skulle vilja få hjälp hem från långa straff. Fängslade och dömda de också. Där görs det dock ingenting. Alltså är en journalists liv viktigare än en knarkkurirs – vilket jag också tycker. Men lagmässigt är det knappast nån skillnad. Brott och straff liksom.

Låtom andra länder sköta sitt såsom och vi skola sköta vårt.

Kommentera

Följ mig på Twitter

%d bloggare gillar detta: