Skip to content
Reflektioner

Tintin – en livslång vän

Ända sedan barnsben har han funnits i närheten. Detta trots att han färdats världen över i sina äventyr. Hergés skapelse fortsätter än idag att ge mig stunder av minnen. Tintin är helt klart en av mitt livs stora följeslagare.

Varför en text om Tintin…nu?
Ungefär såhär…
En kväll satt jag och fladdrade runt på de olika streamingtjänsterna och fastnade på SVT Play där det fanns en timmes program om Tintins skapare, belgaren Georges Rémi.
En på många sätt intressant människa, som lät hans egna känslor och sinnesstämningar prägla de olika äventyren han skickade ut sin tecknade hjälte på.  Jag är evigt tacksam.

Jag har så många minnen där Tintin har en plats. Det stora intresset väcktes helt klart då jag fick några gamla LP-skivor av mina kusiner, Tommy och Christer, som vid laget antagligen hade växt ifrån Tintin. Något jag aldrig lyckats göra.
Skivorna var det vi idag kallar för ljudböcker, men som i dåtid mest kunde jämföras med vad som hette ”radioteater”. Skådespelare som läst in äventyren och där Tomas Bolme för alltid kommer att förknippad med just Tintin. Andra kända skådespelare som frekventerade skivorna var Bert-Åke Varg, Thomas Hellberg, Åke Lindström med flera. Röster som etsat sig fast i minnet.

Minnena är många. Som när man varit ute på gården och spelat landhockey eller hockey på vintern. Ner i källaren och kasta av sig målvaktsutrustningen (om man hade stått), upp och ta sig ett varmt bad och sedan lägga sig på golvet i rummet och lyssna på ett äventyr. Allt som oftast med bokvarianten i händerna så man kunde bläddra med.

Jag har samtliga böcker, jag hade en gång alla äventyr på kassett och cd. Sedan länge finns de digitalt att lyssna på om man vill…och det händer än idag. Det ger en väldig ro i kroppen. Man vet vad som ska sägas, men det är väl just det – kopplat till alla minnen som gör att man hamnar i nåt slags skönt vacuum. Vet inte hur det är med er andra, men det finns ju äventyr som fastnat aningen mer än andra.

Jag antar att historierna är en stor anledning att jag en gång fastnade, men ljudböckerna har även de en jätteviktig roll i det. På senare år så har jag nog fattat att det är en mix av de där två, men också som det är ritat. Tintinböckerna är vackra att titta på. Vet inte vad det är som gör det, men mitt i alla detaljer så finns det en enkelhet i Hergés sätt att måla och teckna.

Att de inlästa äventyren påverkat i vilka som är bättre än andra stavas Kapten Haddock. Denne halvalkade sjökapten som har ett språk som inte gör sig i de fina salongerna. Åke Lindström var också sådär härligt raspig, rivig och aggressiv i sin tolkning vilket förmodligen gjort sitt i favoriseringen. Blir ju gärna så att äventyr där han är med ligger högt på listan.

Svårt det där…att rangordna 23 äventyr som alla har något som gör dom speciella. Men jag tänkte ändå ge er en Top-5 här:

1. Enhörningens Hemlighet/Rackham den Rödes skatt.
Två separata album som egentligen borde vara ett dubbelalbum. Tintin och Haddock får nys om en skatt som ska ha tillhöt kaptenens anfader. Resan tar gänget till Karibien men de kammar noll. Eller ja, de hittar Enhörningen på botten, och det ska sägas…att när man kliver in på Wasamuseet i Stockholm så kan man om man vill välja att se Wasaskeppet, eller så drömmer man sig bort och står där och ser på Enhörningen. Likheterna finns där.

2. Den Svarta ön
Troligen anglofilen i mig som skickar upp det här äventyret i toppen. En falskmyntare vid namn Dr Müller är skurken som tillsammans med ”Wrontzow” till slut gömmer sig på ett slott på en ö i Skottland. Med på ön finns Ranko, en jättegorilla som den elake Wrontzow har som jakthund. Från det lilla samhället Kiltoch beger sig Tintin ut på ön för att ta fast bovarna. Väl där händer såklart både det ena och det andra.

3. Krabban med guldklorna
Äventyret där Tintin och Haddock träffas för första gången. Det är också det äventyret som legat till grund för Steven Spielbergs moderna film om Tintin. Det är just Haddocks stora aptit på whiskey som gör det här äventyret. Han ställer till så många problem i sin druckna tillvaro så att hälften vore nog. De hamnar till slut i öknen och vidare till en stad som heter Baghaar där de spränger en opiumliga.

4. Den mystiska stjärnan
En meteorit är på väg mot jorden men missar lyckligtvis. En bit lossnar dock och hamnar i ishavet. Kampen för Tintins team på skeppet Aurora är att hinna först då de fått veta att Herr Bohlwinkel i New York också vill hitta meteoriten. Aurora går på väg till ishavet in i hamn i Akureyri på Island för att hamstra olja. Bara därför visste jag tidigt att det fanns en stad på Island som hette just det. Bra utbildning också! En spännande kamp fram till meteoriten och väl där händer det som vanligt grejer…

5. Det hemliga vapnet
Professor Kalkyl har kommit på något som i fel händer skulle kunna skapa kaos. Då både de fiktiva länderna Bordurien och Syldavien vill åt Kalkyls uppfinning så blir det ett klassiskt spiondrama där dragkampen om Kalkyl är huvudspåret. Syldavien framställs som en östeuropeiskt kungadöme med trevligt folk medan Bordurien mer kan liknas med en gammal sovjetisk lydstat med elaka statschefer och allt vad det är. Ett spännande äventyr i klassisk spionanda.

Om ni vill se programmet om Hergé så klicka här så skickar jag er till rätt ställe!

About Author

2 COMMENTS

  1. Hej ! Mitt namn är Daniel.Jag ville bara säga att jag känner igen mig i allt du beskriver om känslan som uppstår när man lyssnar på eller läser ett Tintin album.Man förflyttas tillbaka i tiden och minnen dyker upp som man förknippar de olika albumen med.Jag minns att jag tecknade av omslagen och försökte härma Hergés stil.Håller med dig om att när Kapten Haddock gjorde sitt intåg så skapades en ny dimension och Åke Lindströms tolkning är superb.Likaså är Tomas Bolme oersättlig som Tintins röst.Det Hergé skapade kommer alltid hänga kvar hos mig hur gammal jag än blir.Jag tror det är samma för dig 🙂
    Med vänlig hälsning
    Daniel

  2. Hej Daniel, kul att du har hittat hit!
    Ja, Tintin kommer garanterat att följa mig tills jag lägger näsan i vädret. En oslagbar figur på så många sätt!

Lämna ett svar