Alla har vi väl på vårt eget sätt tagit del av, eller åtminstone hört om juniorkronornas guldmatch i JVM-hockeyn borta i Calgary. Många, inklusive mej, satt uppe och kollade matchen (den slutade 04:45 by the way) och kunde inte missta oss på den glädje som släppe hos varenda vaken svensk i det ögonblick Mika Zibanejad satte den där backhanden i mål och guldet var klart. Dock inte till allas stora glädje.

Det finns en del bittra och ovärda människor med betalt mediautrymme i det här landet. En sådan är Johan Croneman på DN. I hans tv-krönika, och han verkar ha betalt för att bara se på tv, ondgör sig i sin helgkrönika över Chris Härenstam och Micke Renbergs spontana glädjeyttringar. Jag lånar några textrader:
“Jag har aldrig hört något liknande, det var rakt av genant. Särskilt för de bägge kommentatorerna faktiskt. Chris Härenstam och Mikael Renberg glömde fullständigt bort att de var på jobbet, de skrek som två påtända tonåringar”.
Frågan är hur den trötte Croneman vill att det ska låta? Jo, jag har nog några exempel på hur det i hans värld blir så fattigt på inlevelse så att till och med en sån som han kan tycka om det. Det första jag tänker på är när Peter Forsberg gör sin “frimärksstraff” i Lillehammer-OS och Arne Hegerfors och Ankan Parmström fornligen “går i taket” av förtjusning..
Ankan: – Vilken fräckis!
Arne: – Så där gjorde Ulf Sterner på sin tid.
Jag vet inte, men jag hade alltid svårt förr när det var mer okej att tycka om grannländernas framfart än att gulla svenska framgångar. Aldrig tal om att “fan att vi fick stryk” utan mer “MEN OJ SÅ KUL FÖR FINLAND”. Ärligt!? Vilken norsk eller finsk kommentator har någonsin uttryckt sin glädje över svenska idrottsframgångar!?
Låt den där typen av kommentatorer dö med Arne och grabbarna. Vi behöver inte be om ursäkt för att vi gläds åt svenska framgångar. Om Croneman nu tycker så illa om dagens sätt att gilla det man ser – och att man också förmedlar denna glädje – ja då får väl herr tönten göra något annat.
“Nästa gång Chris Härenstam och Mikael Renberg går på hockey hoppas jag vid min Gud att de inte är där för SVT:s räkning, utan ställer sig i den svenska klacken i stället. Där håller supportrarna till, fansen. I kommentatorshytten låter SVT-sporten i stället placera några som kan hålla isär rollerna, som inte fysiskt och psykiskt brakar ihop när det går bra (eller dåligt) för idrottare i blågula kläder.”
Nej tacka vet jag Sven Jerring eller nån annan entonig gammal stofil. Då jävlar hände det grejer…
Läs hela Cronemans patetiska krönika här >>>.
*****
Tog några bilder nere i stan under kvällen. Klaran börjar bli kall, åtminstone norrut. Stora isflak glider i ganska raskt ner mot deltat i skydd av mörkret. Det är dock ett ganska mäktigt ljud när de brakar in i de stillastående dykdalberna i älvens östra gren strax innan stenbron. Finns längst ner på sidan.
*****
Jag gillar Pelle Fosshaug. han är en ärlig man som säger vad han tycker är rätt. Som hans senaste alster; den totala sågningen av de svenska bandydomarna. Enligt nära källor med god insyn i bandysverige så stämmer Fosshaugs utspel angående domarnas löner. Helt sanslöst i så fall. Go Pelle!
*****
TV4 stoppar Sveriges Radio från handbolls-EM. Då de vägrar punga upp med de fyran begär nekas de alltså tillträde och får sitta i en studio och kommentera från tv-bilderna på fyran istället. Surt och onödigt kan tyckas, men har fyran köpt rättigheterna så är det väl bara för SR att betala. Så är spelets regler. Dock tror jag att TV3-gruppen hade kunnat vara något mer generösa när det kommer till en radiorättighet. De har själva ingen konkurrerande radiopartner att lägga handbollen i. Istället väljer de att ta ett pris som sägs vara dubbelt så högt som kollegorna på kontinenten får betala för sina radiorättigheter. De enda som torskar på det här är väl just handbollarna själva.
*****
Å andra sidan slipper ju Croneman ondgöra sig över en eventuellt glad Per Kahl i radions sportsändningar.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: