Söndag, summering och Santi Cazorla

Det blev ett herrans liv.
Inte i världen utanför fotbollen, men väl där. Där tog det hus i helvete när Arsenals Santi Cazorla tog chansen och trillade i straffområdet.
Låt mig göra det klart – och jävligt klart – att jag verkligen hatar de vidriga filmningarna. Läs sedan resten med den vetskapen och inte med klubbmärket i munnen.

Jag och kompisen Lander satt här hemma och såg matchen. När Cazorla tog mark sade vi båda, nästan i mun på varandra, att fy fan så vidrigt. Frun kom förbi och undrade varför vi inte jublade när Arteta slog bollen i mål.
– Hmmm. Mmmm…orkar inte glädjas åt något jag tycker är så vidrigt, sade vi. Inte ens när det “gynnade” vårt eget lag.
Den andra straffen är solklar och där kom också ett jubel från oss. Skönt med en seger i alla fall.

Men de där filmningarna är ett jäkla otyg som är en av de sakerna som bara eskalerar och som förstör. Det som sticker ut den här gången är den enorma reaktion som kom från alla håll. Det fanns ju liksom inga gränser. Frågan jag ställer mig är om det är bara för Cazorla är “utlänning” och spelar i Arsenal? Reaktionerna på andra – i många fall värre – filmningar har inte varit i närheten. gareth Bale har fått ett antal gula kort för svandyk under säsongen, Ashley Young i Man United har filmat till sig ett antal straffar, Wayne Rooney likaså. Att sedan Luis Suarez i Liverpool är avskydd för sitt eviga fuskande är dels för att han inte är brittisk, men också att han försöker så in i h**vete mycket! Är det skillnad? Är det så att de brittiska fotbollsälskarna inte spyr sin galla över sina “egna”, men är det en utlänsk spelare så spys det med samma frenesi som vi svenskar letar gamla svenska släktband till varenda OS-medlajör när vi inte vinner själva?
Hur som helst så är det förbankat tråkigt. Oavsett lag – oavsett nationalitet på den som dyker.

Hur löser man det här då? Jag tror att den enda metoden är att retroaktivt stänga av spelare som försökt lura en matchfunktionär. Böter spelar ju ingen roll då de har mer pengar än afrikas samlade tillgångar. Nej, en avstängning drabbar laget och klubben vilket gör det ännu viktigare att spela rent. En oberoende panel av gamla spelare vore nåt. Redan välbärgade, så Fergusons lakejer göre sig icke besvär, typ. Det måste bort hur som helst.

*****

Färjestad har gjort en grym höst. En slowstarter i vanlig ordning känns det som. En mängd skador på nyckelspelare har gjort att tränartrojkan fått lita till ett gäng juniorer som verkligen antagit utmaningen. Att vara behövd, få tillit och att sedan prestera måste vara en fantastisk känsla hos de unga. Bra jobbat Leffe, AJ, Radek och Grana – och junisarna! Man får heller inte glömma Fröberg, Nicke Loob, Peter J och alla de andra på j-sidan för att de utbildar ungdomarna så bra att de håller hög klass när de år chansen i a-laget.

*****

NHL och NHLPA hånar hockeyfansen. Båda parter är i mångt och mycket rikare än hälsosamt vilket gör att den här konflikten ÄR en lyxkonflikt. Åtminstone tycker jag det. Att sedan en del spelare ställer sig helt oförstående till att inte svenska klubbar står med öppna armar för att låta dom spela blir ju ännu löjligare.
– Jag vill inget annat än spela hemma i Sverige, säger spelarna.
FEL! Du har själv valt att åka till nordamerika. Hade du inget hellre än att spela i Sverige så hade du spelat i Sverige och inte i NHL.
– Jag vill verkligen ställa upp och hjälpa till, säger spelarna.
FEL! När gränsen för svensk beskattning närmade sig så drog de nästan allihop. So much for klubbkänsla och viljan att hjälpa till. Det kom att handla om pengar och då blir det minsann stenklart att “själv är bäste dräng”.
– Klubbarna är idioter som inte tar in alla som vill komma, säger journalisterna (mest Aftonbladet).
FEL! Klubbarna anser sig inte ha råd med de extra kostnader det medför att anställa extra – och dyr – personal. Knappast fel att ha viss kostnadskontroll som jag ser det.
– Loob och Helber har bestämt att man inte får ta in, skriker Wennerholm.
FEL! Det finns beslut på att det är upp till var och en att ta in precis vad de vill. Nästan ingen gör det, förmodligen för att det kostar för mycket.

Så kära NHL-spelare, sluta tyck synd om er själva. Det finns miljoner andra som har det fan så mycket sämre än ni.
*****
Överdriver jag om jag säger att Sylvia Wrethammar har gjort sitt?
*****
Spännande vecka framöver. Drar till Bratislava på torsdag och slutspelet i European Trophy. Håll utkik på Färjestadswebben!

Ses!

Kommentera

%d bloggare gillar detta: