Skip to content

Att fira 40 år tillsammans är ju en fin sak oavsett konstellation. Den här kvällen på Cirkus i Stockholm var också en fin kväll, tillsammans med ett band som funnits med “hela livet”. För så känns det – Europe har alltid funnits där, och den här kvällen levererade de en magisk spelning på sin The Time Capsule 40th Anniversary Tour.

Köpte biljetter tidigt, vilket var ett klokt beslut, då det senare visade sig att de gått åt som smör i solksken. Att spelningen hölls på Cirkus i Stockholm var också en trevlig överraskning. Hade aldrig varit där förut, men visste att det var en liten och intim arena med en kapacitet strax norr om 1 500 pers. Blir ju en hel annan upplevelse om man jämför med stora arenor eller festivaler.

Platser på rad 11 så satte jag och frun ner och väntade in starten. Teaterklockorna ringde både en och två gånger för att stressa in folk till sina platser, och exakt på utsatt tid startade en kväll som kom att bli en av de bättre tisdagarna jag upplevt.
Joey Tempest håller fortfarande en röstmässig toppklass, och även om det är viss skillnad på både röst och frisyr sedan man såg Europe för första gången (Mässhallen, Färjestad 27 september 1986) så var känslan den samma.

Bandet är tyngre i de nyare låtarna, vilket gör en härlig mix med de från The Final Countdown, Out of this World osv.
De riktigt gamla låtarna får också en skön modern touch till sitt gamla och råa original.

John Norum är ju en gitarrgubbe i den absoluta toppen. Hans solon, och känslan i dem, är en fröjd för örat och när han dessutom tog ton i en David Bowie-klassiker (Space Oddity) så funderar man lite varför han inte sjunger mer. En grymt skön röst!
De tre övriga (Levén, Haugland och Micaeli) hade också sina egna stunder med snack och lite solo. Allt hade sin plats, och när den 26:e låten för kvällen – givetvis The Final Countdown – hade mullrat klart så kan man inte annat än ge gänget från Upplands Väsby fem av fem. Det här var en i all mening en superspelning.

Med tanke på att vi satt (eller ja, det var det knappast någon som gjorde) på rad 11 så var vi ganska nära scenen. Utrustad med en telefon med bra kamera så blev det ändå några rutor som blev helt okej. Om inte annat så är de numer minnen från en fantastisk tisdagskväll på Cirkus i Stockholm.

Europe Setlist Cirkus, Stockholm, Sweden 2023, The Time Capsule 40th Anniversary Tour

Här är ett gäng bilder från kvällen!

About Author

Lämna ett svar