Skip to content

Det är ju som det brukar när kompisen Jocke är i trakten. Frågan brukar komma om man ska med och se lite fotboll, och allt som oftast är svaret ja. Den här gången blev det en tur till Dalsland!

Dalsland, ett landskap som kanske inte är mest känt för sin toppfotboll. Det var heller inte det som eftersöktes när bilen rullade söderut längs 45:an. Första stoppet var i Tösse. Ett ställe som man normalt bara susar förbi och varenda gång funderar på varför det står ett hus, byggt för en stad, helt ensamt där bakom macken. Följande finns att googla sig fram till:

“Vackra Södergården är belägen i Tösse i Dasland, där det kring förra sekelskiftet fanns planer på att anlägga ett nytt samhälle. Huset började byggas år 1901 och skulle bli stadshuset i nya “Tösse stad”. Bakom arkitekturen stod storbonden Anders Nilsson och huset stod klart år 1906. Men det blev aldrig någon stad, och det tilltänkta stadshuset blev det enda som uppfördes. Som den enda i sitt slag tronar nu den unika villan i det lilla samhället.” Texten hämtad härifrån.

Men vi svängde av vägen och parkerade vid Tössevallen där vi fick se hemmalaget Tösse ta emot Frändefors i div 5 Dalsland. En målglad historia till slut där hemmalaget fick se sig besegrade med 2-5.

Vi fortsatte sedan söderut på världens tråkigaste väg och stannade till i Mellerud. Sibylla fick bli både matställe och skydd för den hiskeliga skur som kom precis när vi rullade in i samhället. Väl till matchen hade det lanat av såpass att det gick att gå ut igen.

Här hoppade vi också upp ett pinnhål i divisionerna till fyran där hemmalaget Mellerud skulle ta emot Ellenö. Toppen mot botten i tabellen, och när den något fuktiga matchen var över så förstod vi varför. Hemmalaget satte sju bollar medan Ellenö inte satte någon.

På hemvägen tog vi mindre vägar via Håverud, Dals Rostock och Fengersfors. Inga metropoler till storlek, men små samhällen väl värda ett besök om man skulle vara på genomresa.

(Vill man låna nån bild för privat bruk så är det okej.
Tagga gärna in @bearroad på instagram och bearroad.se om man lägger det på något annat ställe.)

BILDEXTRA: TÖSSE-FRÄNDEFORS

BILDEXTRA: MELLERUD-ELLENÖ

About Author

Lämna ett svar