Skip to content

Rhapsody of Fire, eller Rhapsody som var deras namn runt 1998 när jag först stiftade bekantskap med dessa Italienare, har med denna skiva kommit fram till ett slut i en TIO skivor lång saga. Första skivan kom ut 1997 och heter Legendary Tales och efterföljdes av Symphony of The Enchanted Lands 1998, och det var då jag hörde dem första gången och vart tagen med storm.
Deras ”Symfoniska/power/filmmusiksmetal” är grymt välspelad och snyggt förpackad. Bombastiskt så det förslår, men herrarna fixar det här även live. Befann mig på ett fullpackat Fryshuset i Stockholm 1999 och såg och hörde det med egna ögon och öron.

Nu ska jag sanningsenligt tala om att jag ”tappade” dem lite under 2000 talet för att låna ut mina öron åt lite hårdare tongångar, och har således inte riktigt stenkoll på alla deras plattor. Men efter att ha lyssnat igenom den här plattan ett X antal gånger så kommer jag leta mig tillbaka i diskografin, för det här är bra.
Riktigt Bra!
Det är svårt att plocka ut enstaka låtar, men om jag skulle försöka så tycker jag att Tempesta Di Fuoco där de sjunger på modersmålet är grym. Och hårda Aeons Of Raging Darkness är grädden på moset – snabb och uppdaterat – där Fabio Lione till och med smyggrowlar lite.
Eller kanske Tornado…
Nej det går inte.
Och att det är Sir Christopher Lee’s stämma som är berättarröst för att föra sagan framåt gör det ju inte direkt sämre. Så för att sammanfatta så skulle jag nog våga påstå att Rapsody of fire inte har låtit bättre under de femton år som gått.

Vad sagan handlar om?
Så mycket tid har vi inte, varför inte ta reda på det själv.
Som kuriosa kan jag berätta att förutom de tio skivorna med Rhapsody så har bandets låtskrivare och motor, Luca Turilli, även släppt en tre skivor lång berättelse på egen hand – i samma stil. Allt under sitt eget namn.
Så är detta nytt för dig finns det således tretton skivor att sätta tänderna i.

Betyg: Kan inte bli annat än högt, ska vi säga 8,5 av 10
Lyssna själv på Spotify: Rhapsody Of Fire – From Chaos To Eternity

About Author

Lämna ett svar