Skip to content

En person fick en gång frågan om hur stort Degerfors är. Han svarade: ”Du kan hålla andan medan du åker genom staden.” Och det stämmer kanske. Degerfors är ingen stor plats på det sättet. Inramad av den värmländska skogen, undangömd mittemellan två kungliga huvudstäder. Det som händer här går för många obemärkt förbi.

Raderna har jag lånat från Degerfors IF:s hemsida. Det är en beskrivning som jag känner är på pricken korrekt.
Men det är också här mina rötter finns. Far och mor och generationerna före det har växt upp i trakten, och de gamla har varit kärleksfulla besöksmål för mig under tiden de fanns bland oss.

Jag har spenderat många sommarlov hemma hos farmor och farfar på Pilgatan, och även en del tid uppe hos mormor och morfar i Strömtorp. Morfar förresten, han var med och grundade Strömtorps IF en gång i tiden. Medan fotbollsintresset inte var sådär jättestort hemma hos farmor och farfar på Pilgatan så var det aningen större hos grannen. Han hette Magnus Bergström och är väl mest känd för sitt smeknamn, Skjorta. Den legendariske målvakten var en ständig källa till skratt över häcken mellan tomterna. Det var en rolig fan helt enkelt. Vi spelade en del boll när jag var på besök och det jag känner igen starkast i minnet var att han var oerhört akrobatisk även för en gammal man. Han gick på händer och hängde uppochner i tvättställningen osv. Det kändes som han också hade roligt mest hela tiden.

Men att beskriva intresset för fotboll i Degerfors är som att beskriva människans behov av vatten. Man klarar sig en kort stund, men blir saknaden längre så dör man. Nu kanske man inte just dör av att inte få se på fotboll, men hela Degerfors ÄR fotboll som jag känner det. Degerfors IF och Degerfors Järnverk, där är de stora motorerna i det lokala samhället.
Man kan sen tycka vad man vill om det övriga fritidsutbudet som krogar och restauranger, men jag antar att behovet inte är så jättestort eftersom det inte bor så mycket folk där.

Men de har ett ställe som är vida känt i fotbollskretsar och det är Bosna. Kvarterskrogen som blivit ett naturligt stamhak och mötesplats före och efter matcher på Stora Valla. Det osar kultur i lokalerna där massor av gammal memorbilia pryder väggarna. Hade äran att få besöka både Bosna och Stora Valla förra sommaren och det var allt som allt en perfekt dag i glada vänner lag.

Året 2020 är ju inte normalt i någon vrå av tillvaron, inte heller i Degerfors. Idag finns en rejäl chans för Degerfors IF att spela sig upp i Allsvenskan igen efter att ha åkt ur serien 1997. Om det händer är det inget annat än en bragd med tanke på alla förutsättningar man idag ställs inför som elitförening oaktat sport. Men Degerfors IF är i år en humla – en humla som egentligen inte ska kunna flyga på grund av för små vingar jämfört med vikt. Men humlan skiter fullständigt i det och flyger vidare. Det har Degerfors IF också gjort den här säsongen. Det finns lag i Superettan som har bra mycket bättre förutsättningar att ta steget upp än vad Degerfors IF har. Men som humlan så bryr sig ingen om det utan bara kör.

Avancemanget kan säkras idag och i så fall på ärkerivalens hemmaplan. Stora Vallas naturgräs håller inte för spel när vi närmar oss 1:a advent och det är väl inget konstigt alls med det. Istället blir det på konstgräset på Behrn Arena som får bli platsen för avancemanget. Det är i sig på en väldigt fin fotbollsarena som lillebror spelar sin fotboll. För det är ju så (som alla vet) att Örebro SK är lillebror till Degerfors IF. Ja, arenan är större och staden är större, sure. Sen tar det dock slut.

Meritmässigt så ser det ut som såhär:
Allsvenska guld
Degerfors IF – Örebro SK 0-0
Stora Silver (andra plats i Allsvenskan)
Degerfors IF – Örebro SK 2-1
Lilla silver (trea i Allsvenskan)
Degerfors IF – Örebro SK 2-1
Segrare i Svenska Cupen
Degerfors IF – Örebro SK 1-0

Och storleksskillnaden till trots så vinner även Degerfors IF jämförelsen i publikrekord. 21 065 fanns på plats när DIF mötte Norrköping 1963. I Örebro behövdes det ett besök av just Degerfors för att sätta publikrekordet på 20 066. Båda rekorden står sig än idag och kommer aldrig att slås. Sen kan man ju fortsätta jämföra profiler som kommit ur de båda klubbarna och den listan blir nog bara genant för de vita om jag skulle börja lista.
Och om Örebroarna tycker att Degerfors är ett helvete på jorden kan det ju bara ses positivt.

Så…så är det alltså. Storebror lånar lillebrors arena idag för att spela sig upp i Allsvenskan.

När jag började springa på Stora Valla hette lirarna Christer “Gubben” Johansson, Kenneth Sundqvist, Ove Nilsson, “Tôtt” Karlsson osv. Sen har Berger, Ottosson, Radinovic, Vukcevic, Fröberg och gänget passerat innan dagens hjältar som Carlén, Bertilsson osv har kommit för att föra arvet vidare.

Det blir en oerhört spännande eftermiddag. Jag sällar mig i skaran som “tror på det”. Denna underbara slogan som föreningen anammat den här säsongen. Stort hatten av för en oerhört lyckat budskap.

“Vi kan inte säga att det ska hända igen, men vi kan tro på det.”

Det gör vi – ända ut i tåspetsarna!

***Uppdatering***
Då alla vet att resultatet på Behrn Arena idag gick käpprätt åt helvete så gäller den här artikeln även nästa helg! ?

 

About Author

Lämna ett svar