Skip to content

Sedan barnsben har jag besökt denna vackra anläggning. Här har man sett lag all mellan Tidaholm och Parma spela match, och här kommer det sommaren 2021 åter spelas allsvensk fotboll. Minnena är många och jag hoppas på att få uppleva fler fina stunder på Stora Valla. 

När Degerfors IF 1932 tog steget upp i dåvarande Div. 2 västra väcktes frågan om det som skulle komma att bli Stora Valla. Degerfors hade tidigare spelat på Bruksplan, men fick nu spela på Jannelunds IP. Degerfors IF väckte därför frågan om en ny idrottsplats med bruksledningen. Att DIF inte ville husera på Jannelunds IP, kan ha sin förklaring i motsättningarna mellan de arbetardominerade delarna av orten å ena sidan, och tjänstemännen som huserade vid Jannelund å andra sidan. Dessa motsättningar hade ju tidigare lett till en splittring av Degerfors IF och Jannelunds SK.

1935 hade bruksledningen anvisat mark för en ny idrottsplats, och inlett röjningsarbeten. Bygget avbröts dock då Degerfors IF och Jannelund SK närmade sig försoning och sammanslagning. Sammanslagningen skedde slutligen året därpå, 1936. Efter sammanslagningen kom nya sportsliga framgångar för Degerfors IF och 1937 gavs ingenjör Yngve Hellgren i uppdrag att rita en läktare till den nya idrottsplatsen. Den officiella invigningen ägde rum den 24 juli 1938, med bl.a. friidrott och en fotbollsmatch mellan Degerfors IF och GAIS. Tre dagar senare, den 27 juni 1938, fick idrottsplatsen sitt officiella namn: Degerfors Idrottsplats. Den nya idrottsplatsen anlades på Jannelundssidan om Letälven, snarare än på arbetarsidan (nuvarande stadsdelen Bruket), blev behovet av kommunikationer akut. Någon gång omkring 1936 förmåddes militären att, i övningssyfte, resa en träbro över Letälven nära idrottsplatsen. Bron, “Träbroa” i folkmun, restes på fyra dagar, och kanske var den tänkt som en tillfällig lösning men den kom att stå i 30 års tid. 1967 knäcktes en av brons bärande pelare av ett isflak, och köpingen fick stänga av och så småningom riva bron.[3]

Den 31 juli 1938 spelades för första gången allsvensk fotboll på planen, då Degerfors gjorde sin allsvenska debut mot IK Sleipner.

1950 fick idrottsplatsen sitt nuvarande namn, Stora Valla. (Wikipedia)


About Author

Lämna ett svar