Skip to content
Foto Karlstad Värmland

Mitt Värmland: Karlstads Domkyrka

Att se Karlstad lite från ovan är alltid trevligt. Att gå på guidad tornuppstigning i Karlstads Domkyrka gör att du får både en lektion i själva kyrkan, men också en fin vy i fyra väderstreck från tornets topp.

Religion intresserar mig inte, men byggnaderna gör det. Gamla kyrkor är ofta vackra byggnader och ruvar på en diger historia, och var förr i tiden traktens absoluta mittpunkt. Detta gällde även Karlstads Domkyrka, som dock inte alltid legat på den plats där den finns idag.
Det finns massor ta läsa om kyrkan här, och det kan vara värt ett klick om man är intresserad av historien.

Den här sommaren har dottern livets första sommarjobb, och det som guide i just domkyrkan. Molly och kollega Ella tog med oss de 200 stegen upp till toppen. Detta via smala trappor, häftiga tegelrum och förbi de tunga klockorna.
Klockorna är tre till antalet. Det var fyra från början, men branden 1865 gjorde att tornet brann och klockorna rasade till marken. En av de fyra klockorna smälte helt enkelt i värmen.

När man väl kommer upp till tornet bereder staden ut sig under våra fötter. Fönster i de fyra väderstrecken gör att du kan se i stort sett allt som finns omkring kyrkan och ända till Grums i väster. Till öster syns de fula vindkraftverken mellan Kristinehamn och Karlskoga. Söderut breder Vänerns innanhav ut sig i mäktig prakt. Norrut, där ser man de närliggande områdena, samt klassikern Rud. Löfbergs Arena tornar också upp sig bortom träd och älv.

Om det kommer en dag då du inte har något planerat, ta gärna en tur i tornet. Det är en häftig upplevelse!
Mer info om tider etc hittar du här.

För fler utflyktstips – kolla resten av mina nedslag i vårt vackra landskap!

Bilder från tornet och utsikten därifrån:

About Author

Lämna ett svar