Skip to content
Boktips

Boktips: Det som inte dödar oss av David Lagercrantz

När Stieg Larssons mästertrilogi kom ut och man hade konsumerat de tre böckerna så väntade man ju bara på en uppföljare. En uppföljare som ansågs omöjlig i och med Larssons allt för tidiga bortgång. Men den kom ändå – med David Lagercrantz som författare.

Det är ju ingen tvekan om att Mikael Blomqvist och Lisbeth Salander är två karaktärer som fängslat – åtminstone mig. Som storätare av ljudböcker så var det inget att tveka på när den fjärde i serien om de två fanns tillgänglig. Sedan Storytel kom in i mitt liv så har ätandet ökat och böckerna står på kö i spelaren. Men den här hade jag sett fram emot lite extra.

Men skulle det gå att återskapa den spänning och dramatik som Larsson skapade i sina tre böcker?
Ja, jag tycker nog det. Man får en liten “namedropping” boken igenom på karaktärer som tidigare figurerat i berättelserna – allt för att väva ihop den nya storyn. Ibland känns det lite enkelt gjort, men det har sin tanke och funktion.

Blomqvist känns igen i sin roll som polisens extraresurs (läs nagel i ögat på polischefen Bublanski) och Lisbeth är lika obstinat, tvär och fylld av bokstäver som tidigare. Det som gör att man redan nu ser fram emot nästa bok i serien är att det dök upp en ny (minns inte om hon figurerade i de tidigare böckerna) karaktär. För att inte ge bort något för er som har tänkt att läsa/lyssna så stannar jag där, men det känns hur som helst som en mycket intressant fortsättning i relationen mellan ett par karaktärer.

Så är det något att lägga tid på? Ja, definitivt om man är fast i den här typen av böcker som jag är. 4 av 5 på en skala tycker jag nog att den ska ha.

Och någonstans kan nog Stieg Larsson sitta och le för att hans figurer nu återuppstått.

About Author

Lämna ett svar