Skip to content

“Vissa förtjänar att straffas, andra förtjänar att dö. Sektion M är en enhet inom polisen som löser speciellt komplicerade mord.”

Den inledande beskrivningen är lika ruskig som lockande. I mitt konstanta ljudbokskonsumerande så går man ibland “tom”. Ens favoriter har inte släppt något nytt, man känner inte för att lyssna om en bok (jo, det händer!) utan man får helt enkelt se sig om efter något, för det egna örat, helt oprövat.

“Varför lyssnar du inte på en podd istället?”
Den frågan får jag då och då, men har väl inte fastnat för formatet helt enkelt. Visst, det finns några få jag lyssnar på men är ingen bred poddkonsument. Vi är ju olika som tur är…

Nu sprang jag på den här – Sektion M. En story som i beskrivningen lockade mitt intresse och som jag föll att vidare undersöka.
Den är skriven av Christina Larsson och de tre första (av fyra) böckerna läses av Katarina Ewerlöf. Den sista av Jonas Malmsjö, vilket gör vilken bok som helst bra. Så här står det i beskrivningen av den första boken:

Vissa människor förtjänar att straffas, andra förtjänar att dö.

Sektion M är en specialenhet inom polisen, skapad för att lösa speciellt komplicerade mord. Då Nora Feller tvingas lämna sitt arbete som polis i Katrineholm söker hon en tjänst hos Sektion M, och till sin egen förvåning får hon den. Mottagandet i teamet är kärvt, men hon känner ändå en viss närhet med profileraren och befälet Charlotte Victorin. Noras första fall med enheten är ytterst exceptionellt: Varbergs kommundirektör hittas brutalt nerhuggen i Grå munken på Varbergs fästning och hon sugs snabbt in i teamets kirurgiska sätt att arbeta på.

Sektion M är en mörk thrillertrilogi av författaren bakom serien om kriminalkommissarie Ingrid Bergman som hittills sålt runt 350 000 exemplar.

Den började lite segt. Men så är det för det mesta när de olika karaktärerna ska förklaras och sättas i sammanhang. Men det tar sig ganska fort och det blir intressant. När man sedan får klart för sig att det finns några riktigt starka motpoler så växer hela grejen. En polisiär motpol med pengar och makt vill man ju gärna se gå åt skogen. Huvudpersonen Nora kämpar på lite olika fronter och ges ett väldigt mänskligt drag, långt ifrån superhjältar som Jack Reacher och Carl Hamilton. Nä, Nora Feller är sympatisk och man känner med henne och vill att hennes uppdrag ska gå vägen.

När man nästlat sig längre in i bokserien så står man stundtals och stampar i sin iver att berätta för henne vilka hon ska fokusera på. Här har författaren gjort ett bra jobb tycker jag. Allt faller sig inte naturligt helt enkelt.

Böckerna är heller inte – med ljudboksmått mätt – speciellt långa vilket passar då det sker visst miljöombyte i varje ny bok.

Mer än så ger jag inte bort, men kan varmt tipsa om Sektion M.
Du hittar den på Storytel genom att klicka här.

 

About Author

Lämna ett svar