Skip to content
Foto

En dag i augusti med full fart i Munkforsen!

Att det kommit mycket regn den senaste tiden har förmodligen inte undgått någon. Att Klarälven har ett gigantiskt tillflöde känner kanske inte alla till, men så är det. Och allt som ramlar ned i älven norröver ska ju förbi här i Munkfors – och nu var det mycket! 

Jag har varit i Munkfors och tittat på vattnet tidigare. Med en fallhöjd på 17 meter är Munkforsen Klarälvens högsta naturliga vattenfall, och det är en mäktig syn på alla sätt. När jag varit där tidigare så har det varit drag i själva fallet, medan forsen bakom de gamla byggnaderna varit torrlagd då det vattnet istället fått gå via kraftstationen (antar jag). Nu däremot var det öppna spjäll på alla kanter.

Den som är bekant med mig sedan innan vet ju att jag har svårt att låta bli att fota vatten. Det är nåt speciellt, och särskilt när det har väldigt bråttom åt någondera hållen. Det blir så mycket fina “konstverk” när man går nära och får lite detaljer från det annars brusande kaoset.

Det är också väldigt lätt att komma nära utan att för den skull utsätta sig för någon fara. Det är bra ordnat med små vägar att åka fram på via det gamla bruket, och man kan ju alltid åka över fallet och parkera på andra sidan och ta en titt vid Laxholmens Kulturhus.

De här bilderna är tagna 13 augusti 2023.

About Author

Lämna ett svar