Mitt Värmland: Hökbergsgrottan

Hökbergsgrottan är en horisontellt bruten gruva strax norr om Filipstad. Ungefär 20 meter djup och med en takhöjd på 4-7 meter med anor från 1700-talet.

Hökbergsgruvan, som den egentligen heter, är bruten horisontellt in i berget istället för ner i berget som de flesta andra gruvor. Det blir då som en grotta och därav namnet “Hökbergsgrottan”.

Inte helt lätt att ta sig hit, men det går om man är beredd att gå i kuperad terräng och använda sig av smala stigar. Området i sig är fullt av gruvor, och den här är den största på Hökbergsfältet. I närheten ligger också Änggruvorna (Finnshyttebergsfältet) som också kan vara värt ett besök. Det finns uppmärkta vandringsleder som tar dig runt i området.

Vi valde att ta bilen upp till den närliggande vändplanen (se kartan). Därifrån följer man en blå markering runt en myr tills man kommer fram till grottan. Vägen dit kantas av enorma klippblock som isen lämnat efter sig på sin smältväg norrut. Det bjuds också på en underbar utsikt ungefär mitt på vägen till gruvan. Klart värt ett besök om man har vägarna förbi!

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: