Skip to content

Efter den förra veckans fina dagar med farsan nere i Krakow infinner sig den sista semesterveckan med stormsteg. Med tanke på det varma vädret vi hade där nere känns det lite som ett rån om sista veckan regnar bort. Var klagar man?

Fortsätter det att regna under er semester kan jag bara varmt rekommendera att resa till Krakow. Direktflyg från Skavsta och endast 1,5 timmar söderut ligger centraleuropas historiskt sett viktigaste stad.
Svensken har nog i allmänhet en ganska vriden bild av hur det verkligen ser ut i Polen. Jag har nu fått ynnesten att se detta med egna ögon. Förutom trippen till Auschwitz var det bara nöjen och trevligheter.

Det finns en gästfrihet hos våra vänner som tydligen är kutym hos alla polacker. Man tar hand om de man tycker om och ser till att de trivs. Att familjen Dudzik är en sådan familj kan enbart understrykas.
Det är också enormt intressant att sitta en kväll och prata med, och lyssna på deras berättelser.
Nu hjälper det givetvis att de pratar svenska då de bott här i många år förut.
Men de historier de berättar… Om deras äldre familjer och deras äventyr under nazitiden. Om hur det var att leva i Polen under det kalla kriget och hur tacksamma de är för den standard landet har och håller på att utveckla idag.

Bara en sådan sak som att dagens polska ungdomar kommer att vara den första generationen på många hundra år som faktiskt kan ärva sina föräldrar. Tidigare generationer har antingen fått det sönderbombat eller konfiskerat av tyskar eller ryssar. Är man som jag och pappa historiskt intresserade så är det enormt givande att få ta del av deras berättelser.

Jag kan med handen på hjärtat säga att detta var den första – men absolut inte den sista gången jag besökte Krakow. Att sedan ha vänner som familjen Dudzik är bara en bonus man kan vara tacksam för.
Till Er, Stanislaw, Anna och Michael vill jag bara ödmjukt säga:

Dziękuję za przyjęcie mnie tak ładnie podczas mojego taty i zatrzymać w twoim domu w Gorszow kraju. , Które następnie umieszczone naszej wycieczki do Oświęcimia i Brzezinki i pokazał nam swoje piękne miasto, jesteśmy bardzo wdzięczni. Jeszcze raz dziękujemy. (ok då, Google translate)

About Author

Lämna ett svar