Skip to content

En söndagstur med bilen, precis som man hört att de gjorde förr i tiden.
Vi blev sugna på räkmacka och drog till Värmskog helt enkelt. Men det är inte räkorna i sig som är själva hemskheten… Nä, räkorna smakade gott och det var bara skönt att komma ut ett tag då vädret var föga smickrande.

När vi var klara med räkorna tog vi vägen om den gamla hyttan i Borgvik. Älskar miljön där!
Men det är på väg till Borgvik hemskheterna uppdagades…eller ja, de ägde rum 1760 så det var inte färskt så sett.
Efter den gamla landsvägen pekade en skylt in i skogen. Det var en sevärdhet där enligt skylten. Och ja, på sitt sätt var det ju det. En gammal avrättningsplats! Kopierar in texten ur Borgviks dödsbok från 1759:

Den 21 dec. igenfants uti Borgviks ström ett fullgångit flickebarn som blifwit mördat af Sin Moder en qvinsperson ifrån Borgviks bruk benämnd Britta Jonsdotter och lades norr om kyrkan och hvarföre det? I dödboken finns ingen anteckning om vem fadern till barnet var, däremot i domboken får vi besked om att den man som lägradepigan Britta Jonsdotter var den ökände fänriken Bengt Ekenström ( ?-1761) på Borgvikstorp. ( I dag benämnt Västra Borgvik).

Vem var nu denne Ekenström? Jo, make till Sara Maria Borgström (1709-1764), yngsta dotter till brukspatronen Erik Nilsson Borgström (1660-1720) och hans hustru Catarina Juliana Ysing (1672-1751) på Borgviks bruk. Bengt Ekenström var tydligen en ovanligt råbarkad och hänsynslös person. Grums häradsrätts gamla domböcker innehåller på 1730-40-talet åtskilligt om hans ogudaktiga, hårdföra liv och supgillen på Borgvikstorp, hustrun blev slagen och misshandlad vid ett flertal tillfällen, men det här lägersmålet blev väl grädden på moset, så att säga. Häradsrätten kunde inte helt fastställa att Ekenström var fadern till det mördade barnet, då det i förhören framkom att Britta Jonsdotter ungefär vid samma tidpunkt även hade haft samlag med en kolardräng från bruket.

Ekenström tog i alla fall enligt domboken på sig faderskapet och i ett protokoll för kyrkostämman står att Palmsöndagen den 8 april 1760 intogs på nytt uti Guds församlings gemenskap Fendriken Bengt Ekenström och för det sagda lägersmål betygad ånger och utlofvad bättring uti 3:e manna vittnens närvaro undfick aflösning (förlåtelse) uti Borgviks kyrkas sachristia. Britta Jonsdotter fick också kyrkans förlåtelse för otukten och barnamordet, men sedan tog den världsliga domstolen över och Britta Jonsdotter dömdes till döden för barnamord genom halshuggning. Domen verkställdes den 31 maj 1760 vid avrättningsplatsen på Borgviksfjället, där den gamla stenen fortfarande står kvar som ett monument över denna ruskiga händelse. Borgviks dödbok 1760: Undergick barnamörderskan ifrå Borgviks bruk Britta Jonsdotter, det ådömda dödsstraffet och blef hals huggen samt å båhle bränd, 33 åhr på Borgviksfiellet.

Källor: Borgviks dödbok C:2 (1759 samt 1760) Grums härads domböcker Boken Borgvik av Domar Skafte (1983)

Så var det med det. Vill ni själva besöka en värmländsk avrättningsplats så finns en karta nedan. Man ska ju semestra på hemmaplan i sommar sägs det…

About Author

Lämna ett svar