Skip to content

Solkatterna mot Njudungarna. Låter som en rubrik från farsans gamla “Speedway Sport” från 1970-talet. Men idag var det dags igen. Allsvensk premiär hemma på Kalvholmen i strålande solsken!

Älskar de gamla speedwaynamnen. Årets allsvenska är dör en gammal stöt som jag rena nostalgin när det kommer till lagen. Solkatterna, Valsarna, Njudungarna, Vargarna, Valsarna…ja, ni ser ju själva! Fattas nu bara att de drar igång i Gullspång och Uddevalla igen så Pilarna och Korparna kan komma och köra.

Från dåtidens idoler som “Biss” Ericsson, Lillebror Johansson och gänget till nutidens stora stjärna som heter Victor Palovaara är steget inte gôrlångt. När de gamla idolerna gav sig så kom en ny generation, då med pappa Patrik Palovaara som lovande förare. Nu är han fortsatt aktiv i depån, men som mekaniker.

Speedwayfamiljen är inte jättestor. Så när man som idag får möjligheten att åter få se en tävling med den klassiska Solkatten på hemmavästen så följer det per automatik en mängd minnen från forntiden. Man ser de gamla gubbarna som fanns med när en annan följde med farsan, sådär i mitten på 70-talet. En del är kvar än och liksom jag var de på plats idag.

Själva matchen blev ett litet antiklimax för hemmalaget. Något stukade redan från tidiga heat fick man aldrig fatt i den gamle GP-räven Peter Ljung och hans Njudungar. De var alldeles för bra denna kväll och kunde enkelt åka hem till Småland med segern, 61-29 inför 312 åskådare. Siffror och poäng hittar ni här.

Men kvällen var ju ändå magisk på sitt eget sätt. Solsken, speedway och gemenskap. Vad mer finns att önska egentligen?

Ja, kanske ett gäng bilder från kvällen!

About Author

Lämna ett svar