Skip to content

Jag var på plats när han byttes in.
Det hade höjts röster att den här nye killen från Sverige skulle få ta Ian Wrights gamla tröja med nr 8 direkt.
Vem är han? Är han bra? Jag hade inte svar på någon av frågorna, mer än att jag visste att han varit bra i Allsvenskan året innan.
Men nu var det en större scen, Arsenal – Manchester United på Highbury.

Det dröjde dock inte länge innan folk visste vem han var och hur bra han var.
Han gjorde mål i sin första match – en lobb över bjässen Peter Schmeichel – och det skulle komma ytterligare 71 mål på de resterande 327 matcherna i Arsenaltröjan.

Med lite eftertanke så är nog Freddie Ljungberg en av Arsenal stora genom alla tider. Han fick chansen att spela i samma lag och tidsera som Pires, Henry, Bergkamp, Vieira, Adams med flera. Ett stort gäng vinnare som aldrig vek en tum, men som besatt en stor portion skicklighet. Ljungberg var hänsynslös mot sig själv. En kille som hade näsa att finnas på rätt plats vid rätt tidpunkt, men som också struntade totalt om det fanns folk mellan honom och bollen. Ta en titt på Youtubeklippet med alla Ljungbergs mål här nedan så förstår ni vad jag menar.

Han blev också historisk genom att göra mål i två FA-Cupfinaler i rad (2001 och 2002). Han var även en viktig del i laget som gick obesegrade genom säsongen 2003-2004 och förblev obesegrade i totalt 49 matcher. Det blev två ligasegrar och tre FA-Cuptitlar under hans Arsenalkarriär där han också 2002 blev vald till ligans MVP.
2008 hade Arsenal.com en omröstning om Arsenals 50 bästa spelare genom åren. Ljungberg röstades fram på en 11:e plats.

När han idag fyller 40 år så är han assisterande tränare i tyska Wolfsburg, dit han kom efter att ha coachat Arsenal U15. Något säger mig att han just nu befinner sig på en utbildningsresa för att senare komma tillbaka till klubben där han gjorde sig till en svensk fotbollslegendar.

Grattis Freddie, och tack för allt du gav på planen, både för Arsenal och vårt svenska landslag.
Här är Freddie Ljungbergs 72 mål i Arsenaltröjan. En sann njutning!

About Author

Lämna ett svar