Skip to content

Höljes kraftverk ligger i Klarälven i Torsby kommun. Kraftverket byggdes under åren 1957-1961 och är det första i ordningen i Klarälven. Drifttagningen av kraftverket skedde 1962. Det imponerande regleringsmagasin för Höljes kraftverk är Höljessjön som är ca 12 kilometer lång. Dammen är en jord- och stenfyllningsdamm med en högsta höjd på 81 meter.
Fallhöjd: 88 m
Kapacitet: 127,8 MW
Normal årsproduktion: 533,0 GWh (Källa: Fortum.se)

Var där under sommaren 2020 och skrev di i ett annat inlägg:
Mer av den varan fick vi när vi rullade in i Höljes. På väg mot dammen passerade vi den imponerande motorstadion där tusentals samlas varje sommar för att se världseliten i rallycross. Ja, en normal sommar såklart…
Dammen i sig är ju mäktig. Men den gamla älvfåran precis söder om dammbygget så ju allt annat är fylld ut. Inte en droppe vatten i fåran, men förklaringen kom när vi nådde toppen på dammen. Där fanns, förutom en massa stängsel, en informationstavla om dammens dimensioner och geografi. Vattnet går alltså i stora trummor och dyker upp som Klarälven igen strax söder om motorstadion. Men stående bredvid dammen så är det svårt att inte imponeras av storleken, och trots alla staket som förhindrade närmare titt så får jag nog säga att det var resan värt.

Här kan du läsa hela texten!

About Author

Lämna ett svar