Skip to content

Älskar att åka runt i de östra delarna av Värmland och trampa runt i historien. Gruvnäringen byggde Värmland, så det är med ödmjuka steg man tar sig fram bland de olika platserna. Långbans gruvby är en viktig plats just i det hänseendet. Så här skriver Värmlands Museum på sin sida:

Historien tog sin början för 1,8 miljarder år sedan. Då inträffade en rad händelser i Långban som kom att förändra världen för all framtid. Lavan flödade, berg och dalar formades och plötsligt bildades hundratals mineral som skulle betyda en revolution för svensk industri.

Redan på 1500-talet började man att bryta järnmalm och tillverka järn i Långban. I slutet av 1800-talet inledde man också brytning av manganmalm och dolomit. Från början var hyttan en så kallad bergsmanshytta som drevs gemensamt av ett antal bergsmän, det vill säga bönder som hade rätt att producera tackjärn.

Bergslagen bröt malm som förvandlades till järn som blev till järnvägsspår, Eiffeltorn, kanoner och en massa andra saker som skulle påverka utvecklingen i världen. Men världen förändrades, hyttan lades ner på 1930-talet och gruvdriften upphörde 1972.

Idag finns de vackra byggnaderna kvar och påminner om en levande plats. Minnena finns kvar i form av utställningar som ständigt skiftar karaktär, den store uppfinnaren John Ericsson är alltid närvarande, sällsynta orkidéer trivs fint i naturreservatet, järnmalmen tronar i monumentala högar och alla de oupptäckta mineral som finnes i backen drömmer om att få ingå i världens längsta lista över platsspecifika mineral från en och samma plats.

Väl värt ett besök om man har vägarna förbi!

About Author

Lämna ett svar