Skip to content


Kvällens föreställning började dock aningen komiskt. För oss som gillar filmen Smala Sussie så fanns här en direkt koppling till klassiska kommentarer som:
– “Dä ä Stockhôlms fel” och “det gick i alla fall bra för negern”.
Föreställnigen skulle vara på engelska men började på svenska. Det blev efter några minuter alldeles svart varpå den “riktiga” varianten startade. Äntligen var Tintin igång!

Mina förväntningar på den här filmen har varit stora. Inte så konstigt då det är “a walk down Memory Lane” för mig. Tintin har varit med mig i större delen av livet så en ny film var givetvis nåt att tråna efter. Att Steven Spielberg och Peter Jackson valde att filmatisera Enhörningens hemlighet var inget som ställde ner förväntningarna. I bokform är den första delen, Enhörningens hemlighet samt efterföljaren Rackham den Rödes skatt bland det bästa Hergé skapade.

Man har dock, enligt mitt tycke, tagit sig något för stora friheter att skriva om berättelsen. Av bokäventyret Rackham den Rödes skatt finns så gott som ingenting. Istället är Enhörningens hemlighet sammanvävt med det tidiga albumet Krabban med guldklorna. Kanske är det för att få med den naturliga första kontakten mellan Tintin och Kapten Haddock, som sker i den boken. För övrigt finns inget som binder de båda orginaläventyren samman. Att sedan den timide samlaren Sakarin blev nåt helt annat var både överraskande och genialt.

På den positiva sidan är då att hela den revierade orginalstoryn är sammanvävd på ett mycket bra sätt. Så bortsett från min aningen Tintinkonservativa åsikt så är det en jäkligt bra film. För de som inte har 35 år av Tintin i bagaget så är det säkert en kanonrulle. Självklart effektfullt i 3D, men den nya tekninken har verkligen gett Tintin nytt liv. Slutscenen öppnar självklart för en fortsättning, vilket redan är bestämt. Och kanske får jag mitt Rackham den Rödealbum på film ändå. Tror också, efter att ha spelat Tintinspelet (självklart!), att Den Svarta Ön kan komma att bli aktuellt i nästa film. Gå och se filmen, det är den mer än värd.

Om man ska ge filmen ett betyg så får det nog ändå bli ganska högt. Drar till med 7 av 10.

About Author

Lämna ett svar