Skip to content

Lärjungen är Michael Hjorth och Hans Rosenfeldts andra bok om den något småpajade kriminalprofileraren Sebastian Bergman. Den första boken, Det Fördolda, var en solid krimmare med en slutlig twist som gav öppningen för efterföljaren vilken den här är. Personligen tycker jag att den här boken är något vassare än den första. Storyn är inte lika utdragen som den första stundtals var. Mera rätt på nu. Att den känns vassare är kanske för att man i den första boken lärde känna karaktärerna och redan var på banan när man började denna.

Den här boken handlar om an gammal koppling mellan Bergman och en psykopat som sedan länge sitter inspärrad. Edward Hinde mördade ett antal kvinnor på ett speciellt sätt och det var Bergman som till slut satte dit honom. Nu har liknande mord börjat hända igen och Sebastian Bergman ser direkt kopplingen som dock ingen på Riksmord lyckats snappa upp. bergman tjatar sig tillbaka i gruppen till de flestas, men allra helst till Vanja Litners förtret. Vanja är Bergmans dotter, något som nästan bara Bergman själv vet.

Det är kring den spända relationen mellan Bergman och Litner som boken trampar, men i bakgrunden lurar det onda vilket de snart blir varse. Den inspärrade Edward Hinde tycks gå igen i de flertalet mord som händer. Kopplingen är tydlig; Sebastian Bergman har haft en relation till samtliga offer. Och Hindes ande kommer närmare och närmare…
*****
Det är en bra bok och SVT har redan filmatiserat båda. Något fantasilöst har de valt att kalla filmerna Den fördömde – Första och andra kriminalfallet. Rolf Lassgård spelar Sebastian Bergman och gör det väldigt bra – som vanligt får man väl säga. Den jäkligt vassa castingen här är att Edward Hinde spelas av Niklas Falk som också är den som läser böckerna. I början var det lite sävligt och slappt, men man lär sig att gilla Niklas Falk som uppläsare. Han lägger känslor i texten vilket gör boken så mycket mer levande.

About Author

Lämna ett svar