Skip to content
Foto Karlstadsmotiv Utflyker

Semester på hemmaplan

Man blir lätt hemmablind.

Eller ska vi kalla det hemmaslö?

I vår kära sommarstad finns massor av sköna grejer att göra – och inte behöver det kosta skjortan heller!http://foto.bearroad.se/#5
Ta till exempel den superpopulära satsningen med båtbussarna runt om på stadens vatten. Vi valde linjen som går mellan Residenset mitt inne i stan till Mariebergsskogen. Fem minuter med bil – eller dryga timmen med båt. Gissa vad som är mysigast! Turen tar oss via Residenset motströms upp i Klarälvens västra gren mot Sandgrundsudden vilken vi rundar. Nedströms mot Sandgrundsuddens vattenhål, Blue Moon Bar, och vidare in i Pråmkanalen.

Väl inne i kanalen väntar slussen. En sluss som jag i alla år trott varit mer en gammal klenod mer än funktionsmässig sluss. Men väl inne i slussen förundras jag över nivån som ändå skiljer älven mot Vänerns. Ungefär en halvmeter sjunker vi innan vi släpps igenom och kan fortsätta vår vandring utmed Herrhagen och Strandvägen.

Efter en kort sväng in till Inre Hamn stävar vi ut emot Yttre Hamn och de riktigt stora båtarna. Vi rundar Kanikenäset med alla dess segebåtar och glider förbi Cafe´Augusts gästbrygga. En rundtur kring Orrholmen hinner vi också med innan båten tar sig in i Mariebergsviken och ändstationen.

Länk till karlstad.se’s information om Båtbussarna här >>>>>

Mariebergsskogen, som när jag växte upp var en tivolipark, är idag en av stadens absolut mysigaste oaser. Efter stora renoveringsprojekt har parken idag en helheltslösning för oss som har barn. Det finns lekpark, bad, kiosker, djur och natur. Bara att ströva omkring i parken får en att känna ett lugn. Sedan kan man ju alltid avsluta sin vandring med en enormt stor glass eller lokala kulinariska upplevelser på den vackert belägna Terassen.

Länk till Mariebergsskogens webplats här >>>>>
http://foto.bearroad.se/#4
En annan något bortglömd utflykt är stadens högst belägna vattentorn (Kronoparkens Vattentorn), som under sommaren står öppet för allmänheten. Utsikten härifrån är bedårande! Med lättförståliga små guideskyltar uppe i tornet vet man vad som kan ses i horisonten från just det fönstret. Vänerns ligger mäktig som det innanhav den är i söder, medan de värmländska skogarna breder ut sig åt de övriga väderstrecken.

Helt gratis är det dessutom!

Länk till karlstad.se’s infosida om vattentornet här >>>>

About Author

Lämna ett svar