Skip to content

De är många – sommarkvällarna från förr när man i glada vänner lag suttit någonstans med en kall öl i näven. Allt som oftast har det funnits musik i någon form, och i väldigt många minnen finns den där – Sven-Erik Magnussons silkeslena röst.

Att Sven-Ingvars har varit en del av min värmländska ungdomstid är ställt utom allt tvivel. Festerna förr var helt okej, ända tills någon drog igång låtarna. Då tog det fart på riktigt. Och det är alltid sommaren som finns med som årstidskuliss i dessa minnen. Förmodligen är det en av anledningarna till att man mår så jäkla bra när man hör på denna värmländska supergrupp.

Många utanför vårt landskap har säkert en och annan koppling själva till Sven-Ingvars, men troligen inte i närheten av den förankring som finns i hemtrakterna. Här är Sven-Ingvars störst, har varit och kommer alltid att vara.
Efter att på en buss hem från en förlustmatch i Linköping sett Så Mycket Bättre och hyllningsprogrammet till Sven-Erik så fylls jag av värme och glädje. En värme och glädje i att Oscar bestämde sig att föra arvet efter sin far vidare. Att han låter bandet leva vidare, fast med sig själv som frontman. För det vill jag tacka dig, Oscar Magnusson.

Att som 47-årig värmlänning nästan känna att man kände Sven-Erik utan att göra det, ja det känns ju lite konstigt. Men det är den känslan man har. Visst, jag har träffat honom vid ett antal tillfällen, men mer än så är det inte. Ändå så känns han som en livslång bekantskap. Att folk man tycker bra om lämnar jordelivet alldeles för tidigt vet jag tyvärr alldeles för väl hur det känns. Sven-Erik var en sån. Men som i andra fall där nära och kära har lämnat så försöker jag alltid att minnas dom med glädje och för det fina de hade som människor. Att Oscar nu gör det här antar jag känns väldigt fint för honom i sin saknad efter sin far.

Man säger ju ibland att “han hade gillat det här”, vilket såklart är ren spekulation, men ibland så är det ju bara så. Att Sven-Ingvars musik kommer att leva vidare är en vinst för alla levande människor. Det ÄR en värmländsk institution och en stor del av den värmländska själen. Så än en gång, tack Oscar för att du förvaltar arvet.

Satte också ihop en spellista med de låtar ur den digra katalogen som jag på något vis finner ha något. Det kan vara ett riff, en känsla, ett minne eller bara en bra låt.

About Author

Lämna ett svar