Skip to content

I virusets framfart påverkas vår vardag i alla riktningar, det vet vi och vi får göra det bästa av situationen.
SVT har verkligen gjort sitt för att en gammal sportfåne som jag kan döda några timmar utan problem. Jag tänker först och främst på alla årskrönikor.

I en tid utan internet och en uppsjö av mediabolag med diverse sändningsrättigheter var det SVT man fick förlita sig på. Någon enstaka europacupmatch i fotboll, de stora mästerskapen och Sportspegeln. Det var väl egentligen det som sändes förr. Söndagar 20:30 var heliga för då var det Sportspegeln, likaså “långa sporten” på torsdagskvällarna. Hade man tur så fanns det också ett “europasvep” med matcher från de olika cuperna. Allt som oftast med Bosse Hansson och Jan Lorentzon som speakers. Det var verkligen höjdpunkterna i tv-veckan.

I dagens mediaklimat är det säkert svårt att förstå hur “fattigt” det var med sport på tv på den tiden. Men eftersom jag om några veckor fyller 50 (jisses…) så har man ju levt under den tiden. Bristen på tv-sänd idrott påverkar mångas vardag i dessa tider. Anledningen är ju såklart att det inte finns någon idrott att sända…

Där kommer de gamla krönikorna in.
Har under några kvällar tittat igenom utbudet på SVT Play och det är märkligt hur mycket man kommer ihåg när det väl visas på skärmen framför en. Tänkte “namedroppa” lite gamla klassiker!

Jag upplever att det var mycket vanligare med smeknamn på folk förr. Eller åtminstone att kommentatorerna använde det.
Ta en sån kille som Thomas Larsson. En fotbollsspelare som ingen känner igen bara på namnet. Lägger man bara till hans smeknamn ” Poletten” så kanske just poletten trillar ner.

Man kunde också höra rader som “jättelöftet Gunde Svan” i samband med vintersändningarna. Just den årstiden var ju något annat på den tiden. Att höra Sven “Plex” Pettersson snacka slalom och nämna namn som Steve och Phil Mahre, Peter Popangelov, Marc Girardelli, Pirmin Zurbriggen, Bojan Krizaj ihop med de svenska giganterna Stenmark, Strand och gänget. Eller när han som backhoppningkommentator kunde prata om namn som östtysken Jens Weissflog.

Det var också fint att höra Bosse Hansson referera när Tomas Gustavsson kämpade på under 10 000 meter skridsko på Bislets utomhusarena. Klassiska namn i den cirkusen på den tiden var ju holländaren Hilbert van der Duim och norrmannen Geir Karlstad. Vilka namn va!

Christer Ulfbåge trollband tv-publiken när det vankades skidor. Storheter som passerar revy här är Juha Mieto, Harri Kirvesniemi, Maurillio de Zolt, Ove Aunli, Svan Wassberg och Benny Kolberg med flera! Det jag kan sakna allra mest från skidåkningen är ju den individuella starten. Tänk att sitta i flera timmar och kolla en femmil och höra Ulfbåge säga nåt i stil med “nu bör Wassberg dyka upp vid det där trädet om han ska ha med toppstriden att göra”. Ett spänningsmoment som helt försvunnit i takt med masstarterna.

Bengt Grive var ju en annan gigant på TV-sporten.
Han hade mest hand om racketsporterna som tennis och pingis, och vilka lirare han har fått referera!
Både tennisundret och pingisundret (som de kallades) var ju synonymt med referat från Grive. Borgs alla Wimbledonfinaler, när hela Sverige stannade upp för att se på Davis Cup med Wilander, Edberg, Järryd och gänget. Pingisen med J-O Waldner, Äpplet och de andra. Minnena sitter ihop med kommentatorerna, så enkelt är det!

Sedan var ju Boltic ett stående inslag varje årskrönika eftersom de alltid vann SM-guld i bandy.

Dekoren och kostymerna är ju en annan grej som man skulle kunna prata om…

Om ni inte redan har hittat SVT Sports underbara arkiv så finns det här!

Det finns massor av andra storys man skulle kunna dra i samband med det här, men det kanske vi kan spara till en annan dag i coronatiden.

About Author

Lämna ett svar