Skip to content

“Kroppkärrsjön ligger i utkanten av Karlstads tätort och är på så sätt tillgänglig även för dig som bara har cykel eller promenadskor att tillgå. Runt Kroppkärrsjön löper en cirka 4,5 kilometer lång vandringsled i omväxlande natur och stadsmiljö. Kring sjön finns informationstavlor som berättar om närnaturen. Vandringsleden är en del av Frödingleden.” (Karlstad.se)

Där ligger också Kroppkärrs Gård som idag används som kommunens platskola. Gården har dock anor ända bak till tiden före hertig Carls intåg i staden. Gårdsnamnet finns nedtecknat så tidigt som 1348. När Gustav Vasas yngste son, Hertig Carl, gav staden sina privilegier “5 marsch 1584” stod han som ägare till “Kroppskiärs Gård” då han på ett smidigt sätt undanhöll gården och behöll den för egen räkning. Den blivande kungen blev enligt sägnen väldigt förtjust i området och lät gräva ut det dåvarande heddiket som förband Kroppkärsssjön med Vänern (via Välsviken). Denna kallade han för Hertig Carls kanal. Ett namn som tråkigt nog fallit i glömska och inte används idag.

Det har funnits olika planer och tankar om hur man ska ta vara på vattendraget. Ett har varit att göra kanalen farbar för t ex kanoter och mindre båtar så att man utan problem skulle kunna ta sig från Kroppkärrssjön ut i Vänern. Av detta har dock ännu inget hänt.
Tycker dock att alltihop – om sägnen är sann – är värd ett större publistiskt öde 🙂

About Author

2 svar på ”Dike eller kanal?”
  1. Det var lite intressant info faktiskt, hade ingen aning om det. En annan sak som många inte känner till om själva sjön, vilket visserligen inte har något att göra med kanalen, är att den huserar monstruösa karpar på upp till över 20-kilosstrecket.

  2. Har uppdaterat texten en aning. Fick idag reda på att anorna är lååångt äldre än jag trodde.

Lämna ett svar