Skip to content

Årets fotbolls-VM har rullat förbi gruppspelet. Kvar finns nationer som Costa Rica och Algeriet. Borta är England, Spanien, Portugal och Italien.
Det är lite upp och ner det här VM:et faktiskt.

De tre stora som åkt ut har ju bara varit för dåliga. Spanien och Italien alldeles för trötta, England…ja, usla. Ronaldo tycker att sina portugisiska lagkamrater är skit och visade upp sin enorma egenkärlek genom att inte ens jubla åt lagkamraternas mål. Ingen jag kommer att sakna framöver.
Men turneringen har ju varit helt fantastisk i alla fall. Dramatiken har varit där, bra matcher där Tyskland-Ghana fortfarande är den bästa matchen om jag får tycka till. Brasilien var inte direkt bra de första två men fick med sig poäng för att i sista gruppmatchen visa upp en helt annan sida och enkelt vinna och gå vidare.

Vidare är också Uruguay. Ett Uruguay som framöver får klara sig utan sin stora stjärna Luis Suarez. En fantastisk fotbollsspelare när han koncentrerar sig på att vara just det. Hans andra sidor är ju allt annat än charmiga. En ständig fuskare som gärna försöker få domaren lurad genom teatraliska filmningar. Inget han är ensam om, men lik väl en expert. Sen har du bitandet. BITANDET! Den här killen biter folk. Efter att ha tagit en tugga av den italienska axeln så har han alltså för tredje gången blivit avstängd för att ha bitit en motståndare. Men ärligt!?

suarez8_2953396kDet är ju nu det intressanta börjar. Det finns två läger som tar Suarez i försvar. Det är Uruguayanerna själva, och Liverpoolfansen.
“Fifa gör allt för att få bort Suarez”
“Han träffar axeln med munnen” osv osv…

Hade idioten gett fan i att bita folk på plan så hade han spelat vidare!?
Det måste ju till och med Uruguay och Liverpoolarna fatta. Han har nu alltså blivit avstängd i mer än 30 matcher utan att få ett enda rött kort.
Dessa offer – för Liverpoolfans är alltid offer oavsett händelse eftersom det alltid är någon annans fel – anklagar Fifa och pressen för att jaga Suarez.
Fortfarande, hade han inte bitit folk hade han spelat, okej?

När det kommer till straffet på 9 matcher med Uruguay och fyra månader från all fotbollsrelaterad aktivitet what so ever kan man ju så klart diskutera huruvida straffet är i paritet med brott osv.
Tycker väl att en medvetet ful tackling som bryter ett ben borde rendera längre straff än det här, men nu är det nog så att det här är inget straff på det sättet.
Det här är ju helt klart ett skamstraff. Ett skamstraff så till vida att det han gjort (igen) är så långt ifrån vad som ska vara på en fotbollsplan.
En tackling – om än vårdslös – är en del av spelet. Shit happens. Du får några matcher för lite, sen är man igång igen.

Att bitas är inte där. Tror därför att straffet är mer av den karaktären – att än en gång markera att bits gör man inte. Som om det skulle vara någon nyhet.
Mike Tyson bet Evander Holyfield i örat i boxningsringen. En sport som går ut på att banka skallen på din motståndare tills han helst faller ned och inte reser sig upp – fördömde bitandet och stängde av Tyson. Han fick skämmas över hela klotet – för bits gör du fan inte.

Tror att det är därför han får en såpass långt straff. Han ska lära sig. Något han inte direkt blir hjälpt med av de som står honom nära, som uruguayaner och Liverpoolare.
Han blev avstängd nio matcher för att ha skrikit rasistiska saker mot Uniteds Patrice Evra – Liverpoolfansen trycker t-shirts som stöd åt Suarez.
Han bet Chelseas Ivanovic i armen (avstängd igen) och försökte tvinga sig bort från Liverpool – Klubben ger honom ännu mer pengar.
När han nu landade i Montevideo så fick han en hjältes mottagande på flygplatsen.
Hur fan ska han lära sig när han på något sätt hela tiden blir belönad för sitt beteende?
Kan han inte bara vara en av världens fem bästa fotbollsspelare?

För där är han helt klart.
Leo Messi, C Ronaldo, Zlatan, Neymar, Suarez. Finns det fler som på egen hand påverkar sitt lags matcher som dessa?
*****
Nej SVT och TV4.
Det är inte troligt att nyheter och reportage om Brasilien i varje sändning är intressant. Framför allt inte om det är andra nationer som är inblandade.
*****
Hockeyns silly season rullar på. Min kontorsgranne har gjort ett bra jobb tycker jag. Leffe ringde i onsdags och undrade om jag kunde komma ner till jobbet på torsdag morgon för det “hade hänt grejer”.
Har egentligen gått på semester, men är man ändå hemma i stan så är det ju inga problem. Vi bestämde att vi skulle synas 08:30. Strax efter åtta ringde Leffe.
– Jag måste vädra mig lite. Klart med förstecenter, Jakub Klepis!
Ingen tvekan om att Carlsson var en nöjd man igår – och med all rätt. Det är på papperet en kanonvärvning.
Så nu är truppen fulltalig och de stora hålen är täppta. Tror det blir en bra och spännande säsong för oss som gillar Färjestad BK.
*****
Fotbollens dito står väl lite på stand-by nu under VM. Räknar med att det börjar smattra så fort turneringen är över.
*****
Befinner mig i Stockholm under helgen. Årsmötesdags i Arsenal Sweden. Ännu ett tillfälle att träffa det glada gänget!

Ta hand om er!

About Author

Lämna ett svar