Skip to content
Boktips

Boktips: Fjällgraven av Hjorth & Rosenfeldt

Två väninnor är uppe och fjällvandrar i Jämtlandsfjällen. Det regnar häftigt och när en av dem kommer för nära kanten mot ett forsande vattendrag ger den vika och hon faller. Hon klarar sig, men kvinnorna gör samtidigt en hemsk upptäckt.

Från kanten på floden sticker en skeletthand upp. Den lokala polisen kommer till platsen. Det visar sig vara sex lik nedgrävda, två av dem barn. Ganska snart slås det fast att det inte handlar om ett fornfynd och Riksmordkommissionen kallas in. Sebastian Bergman som numer är en del av teamet åker tillsammans med resten till Jämtland. Ett stort identifieringsuppdrag ligger framför dem.

Det visar sig knepigare än man kunnat ana då de endast lyckas få fram identiteter på två av de sex fynden. De visar sig vara ett holländskt par som varit försvunna sedan 2003. Resten har de dock inte ett spår av vilka de skulle kunna vara. Allt pekar dock på  att de hamnat i graven samtidigt som holländarna.

Samma vecka som holländarna tros ha försvunnit inträffar en bilolycka några mil från fyndplatsen. En singelolycka med en amerikansk kvinna i en hyrbil. Hon verkar tydligen också vara utrustad med falska id-handlingar. Det är mycket i historien som inte stämmer och utredningen riskerar att stanna av då inget nytt kommer fram.

På ett annat håll i landet undersöker, vid samma tidpunkt, en tv-journalist vid Uppdrag Granskning en asylavvikelse gällande två afghaner som gått under jord 2003. En av de försvunna har dock en fru som vägrar tro på att de försvunnit på egen hand. När hon börjar undersöka fallet tar hon hjälp av journalisten vilket inte ses med någon glädje av resten av hennes släkt. Att sedan Säpo visar sig vara inblandade och hemligstämplat utredningen rör ihop det hela ytterligare.

Storyn håller mycket god klass likt de två tidigare böckerna om Sebastian Bergman och hans gäng. Då Rolf Lassgård gav karaktären ett ansikte i filmatiseringen av “De fördolda” gör självklart att det är han man ser framför sig i Niklas Falks inläsning. Falk har en behaglig stämma, och har likt min absoluta favorit, Stefan Sauk, förmåga att ge karaktärerna en egen touch. Niklas Falk spelade för övrigt psykopaten Edward Hinde i den nyss nämnda filmatiseringen.

På en skala från 1-10 så ger jag boken och uppläsningen en sjua (7). Klart värd att lägga tid på, men rekommenderar att läsa de andra två böckerna i serien om Sebastian Bergman först. det finns kronologiska händelser och förhållanden som blir svåra att få med sig om man inte har historiken.

About Author

Lämna ett svar