Skip to content

En sådan här titel hade jag lika gärna kunnat hoppa över. En sådan här titel lockar mig normalt inte. Om det nu inte varit för min bokberoende far hade jag nog gjort det.
Jag är nu glad att jag inte förbisåg den här bland alla andra thrillers jag lyssnat på.

Nu ska ju sägas att detta knappast är en thriller. Det finns spänning om man vill, men det är inte det “hundraåringen” kommer att bli ihågkommen för. Nä, den härligt skruvade historien om Allan Karlsson och hans liv får en att gå omkring med ett konstant leede i ansiktet.

För att inte röja något om storyn så kan man väl ändå berätta att det är en och annan historisk kändis som passerar revy i boken. Mitt i alltihop finns då åklagare Ranelid som ska försöka sätta dit en konstig samling människor – för trippelmord. Ooppss….ja, det finns mer att veta om det men då får ni själva lyssna eller läsa boken.

Uppläsaren Björn Granath tillhör den skala av uppläsare jag lärt mig tycka om. Han kan konsten att läsa med känsla och han uttrycker sig på ett sätt som gör att det aldrig blir långsamt att lyssna på. Så vill man ha en skruvad och kul bok med lite eftertanke i så är det här ett klart tips! Kommentera gärna i kommentatorsfältet nedan om ni själva läst eller lyssnat på boken.

“På bokmässan 2010 tilldelades Jonas Jonasson och Björn Granath Iris ljudbokspris 2010. Förutom den stora äran så får uppläsaren och författaren dela på 50 000 kr. Irispriset instiftades 2008 och har sedan dess delats ut på Bokmässan i Göteborg. Hundraåringen som gick ut genom fönstret och försvann är Jonas första bok. Den har nått stora framgångar och den har legat på topplistorna i månader. För att späda på denna stora framgång har man nu rättigheterna sålts till 14 länder.”
Juryns motivering: Björn Granath har rätt röst till en text där humorn försynt lurar bakom hans sträva stämma. Han tolkar och berikar den mest överraskande och mustiga skröna. Berättare och innehåll bildar det perfekta äktenskapet.
(Hämtat från Irisgruppens hemsida.)

About Author

Lämna ett svar