Skip to content

Hämtar följande text från författarens webplats, jallai.se:

Jag hoppar av. Du och SSI är ansvariga! Jag vet det”, säger Anton Modin, dykare och före detta flygofficer, till chefen för Sektionen för särskild inhämtning och slänger sin skriftliga uppsägning på bordet. Han har just mist sin hustru och sina två barn vid Estonias förlisning och han ger militära SSI skulden för katastrofen.
Fjorton år senare får Anton Modin ledtrådar till en väl bevarad hemlighet. Den svenska marinen har på 80-talet sänkt en sovjetisk ubåt i Stockholms skärgård. Han bestämmer sig för att söka reda på den. I och med det riskerar han inte bara rikets säkerhet utan blir också lovligt byte för svensk, rysk och amerikansk säkerhetstjänst.
Anton Modin lierar sig med säkerhetspolisens hemligaste enhet och ett gerillakrig bryter ut mellan Säpo och militärens SSI mitt i den idylliska norra Stockholms skärgård under jakten på den sovjetiska miniubåten. Anton Modin söker sanning och upprättelse men också hämnd för den familj han så tragiskt förlorade.

Spionen på FRA är en djupt initierad spänningsroman om ubåtskränkningar och spioner inom FRA och underrättelsetjänsten. Den bygger på egna erfarenheter och åratal av arkivforskning och samtal med personer som varit verksamma inom underrättelseväsendet eller på annat sätt haft inblick i de händelser som boken anspelar på.

ANDERS JALLAI är dykare och före detta stridspilot. Han fann den sovjetiska ubåten S7 på svenskt vatten 1998 och det försvunna Catalinaplanet 2003. För bedriften att finna DC-3:an belönades han med guldmedalj av Hans Majestät Konungen. Spionen på FRA är hans första roman.
*****

Jag verkligen älskar deckare som utspelar sig i en miljö man känner igen. Anton Motin, Bill Bergman och de andra rör sig i Stockholm med omnejd och man har hyfsad koll på läget. Måste säga att den här boken fäste direkt hos mig. Kända händelser behandlas och igenkänningen är total. Någon skrev att det är skrivet i bästa Guillouanda, fast bättre. Jag är benägen att hålla med. Reine Brynolfsson, som även läste Stieg Larsson-trilogin, gör ett kanonjobb. Börjar bli en av mina favoriter faktiskt.

Boken blir i delar såpass spännande att man säkert kan tas för ett socialt missfoster som går omkring med lurar i öronen snudd på dygnet runt. Men det är det fina med ljudböcker, man kan ha dem med sig lite överallt. Anders Jallai får gärna fortsätta skriva böcker för det här rekommenderas starkt.
Har redan nu börjat på uppföljaren – Landsförrädaren.

Jag kan också varmt rekommendera författarens webplats www.jallai.se där det finns ännu mera läsning om intressanta saker.

About Author

Ett svar på ”Boktips: Spionen på FRA av Anders Jallai”

Lämna ett svar