Skip to content
Reflektioner

Till minne av en märklig man

Man kan säga mycket om Lars-Göran Arvidsson, och det tvivlar jag inte på att man har gjort.
Han har gjort mycket dumheter genom sina år och säkert orsakat både det ena och det andra.
Men för mig och en hel del andra har han bara varit LG, och det är han som jag en gång lärde känna.

Han dök upp som en figur runt Tingvalla under tidig Boltic Bluestid. Han fanns med på träningar och matcher och var en gubbe som man kunde både skratta åt och med. Boltics a-lag på den tiden bestod av en mängd legendarer och några av dessa var LG’s favoriter mer än några andra. Micke Forsell i målet var en, men den störste var nog ändå Kjell Kruse. Kolla flaggan på bilden ovan…

Arvidsson, född 30 april 1949, (återkommer till varför jag känner till det) var i grunden ingen dum människa. Då jag vet väldigt lite om hans liv innan han dök upp i mitt så tänker jag inte spekulera om det. Men helt klart var ju att LG halkat in på brännvinsvägen och det var då han var påverkad det hände “grejer”. Men under nyktra stunder var han en mycket social varelse som nog chockade en och annan vid olika tillfällen. Jag minns vid ett tillfälle…grabbarna i Boltic ville hjälpa honom att komma på fötter och han fick vara med runt laget under förutsättning att han var nykter. Det där tog han hårt på och var med och hjälpte till kring träningarna. En gång hade han gått in tidigare och satt framför tv’n när det spelades “Jeopardy”. Minns att jag själv, Kjelle Berglund och någon till stod och kollade i smyg. Han satte varenda fråga! Gissa om våra ansikten var fyllda av förvånande miner. Minns också att han tunnlade nämnde Berglund under en uppvärmning på isen varpå Berglund raskt påkallade att “han skulle av isen”. Om det var själva tunnlandet som avgjorde framgår inte av storyn.

Men det är klart att LG gjort många egendomar och ibland folk illa. Det har man ju hört, även om jag aldrig sett det själv. Full respekt för de som inte håller med mig i min beskrivning, men jag kan bara berätta det jag själv vet.

Född 49 var det ja…
Den gamle bolltrollaren Fredrik Rinaldo råkade en gång berätta att han skulle fylla år. Det var just 30 april, och LG tyckte att de skulle fira ihop. Fredrik var just då inte speciellt sugen på detta och avböjde vänlig men bestämt. När vi sedan sade att han kunde fira med Kungen istället (samma födelsedag) fick han en konstig min och sade:
– Dra inte in mig i den där skiten!

För åsikter hade han, och ibland ganska skarpa. Kommer inte att nämna allt jag hört från den mannen, men jag kan ju nämna att han blev fullständigt vansinnig när dåvarande förbundskapten Rolf Käck inte tog ut Kjell Kruse i landslaget.
Det var då LG ockuperade rondellen på Sundsta. Han stod där och sjöng, hade plakat om att Kjell Kruse minsann var bäst i världen!

Men han var i sina stunder väldigt intressant att prata med. Som den gången jag och partykollega Halvardsson traskade hem mot Rud efter en väldigt sen natt på stan. Det var sommar och varmt så vi valde att promenera hemåt i natten. Väl på Statoil gick vi in för att köpa en korv och då stod LG där. Väl medveten om hans finansiella situation så erbjöd vi oss att köpa en korv eller två till honom. Han avböjde och frågade om han inte kunde får en folköl istället. Så blev det och vi satte oss på en trappa intill och började prata. När jag och Halvardsson senare traskade hemåt den sista biten hade solen börjat gå upp igen. Det är ett fin minne. Har ingen koll på vad vi pratade om, men minns att det var väldigt trevligt.

Och det var ju just så det var med LG. Folk han kände och tyckte om behövde aldrig känna någon form av rädsla inför honom. Och i de gamla Boltickretsarna är han, och kommer säkert att förbli, en legendar på sitt sätt. Man kan ju ändå undra lite hur livet för Lars-Göran Arvidsson hade sett ut – utan flaskan.

Legenden om LG lever vidare i allas minnen, för det finns oändligt med historier att berätta om den mannen. Han levde sina sista år i Gullspång där han sägs ha hjälpt till att klippa gräsmattor och liknande. I veckan somnade han in.

Har letat lite i mitt fotoarkiv och hittat några bilder.

Sedan finns det ju ett legendariskt klipp på Youtube också – Heja Deje!

Sov gott, gamle stôlle!

About Author

Lämna ett svar